Често задавани въпроси

 По какъв начин ще получите продуктa(и), които съм поръчал(а)?

Ще ги получите по пощата или чрез куриер. За да ви обслужим точно и бързо трябва да сте дали пълния си адрес, както и всяка друга информация сметнете за необходима (етаж, офис и т.н.). Важно е да имаме и номера на мобилния ви телефон или някой втори стационарен телефон (напр. служебен).

  Таксуват ли се разходи по изпращането?

Ще заплатите дял от разходите по транспорта и опаковането, който възлиза на 19 лв.

  Как мога да направя поръчка?

Можете да направите своите покупки по електронен път чрез www.bonprix-bg.com възползвайки се от изключителните ни оферти и голямо ни разнообразие от продукти.

Също така можете да изпратите своята поръчка:
- На e-mail адрес bp@bonprix-bg.com
- На телефона, 0895 811763. Можете да се свържете с нас Вторник – Петък (15.00-18.00).

  Какви данни са нужни, за поръчам по телефона?

Поставянето на вашата поръчка е бързо и безопасно чрез електронния формуляр за поръчка. Също можете да ни пишете на bp@bonprix-bg.com, да ни кажете кодовете на продуктите, които желаете да получите, цвета, размера, количество и да декларирате,пълните лични данни: име, фамилия, адрес и телефон.

  Мога ли да получа поръчката където пожелая?

Разбира се! Просто трябва да ни уведомите своевременно чрез изпращане на имейл до bp@bonprix-bg.com, новия си адрес на доставка, за да информира съответния превозвача за за промяната.

  Как да намеря своя размер?

Вижте таблицата с размери, важно е да се ПРЕМЕРИТЕ. Дръжте метъра плътно по тялото, най-добре използвайте помощта на ваша приятелка. Ако сте между два размера, изберете по-малкия, особено ако желаете формата на дрехата да е прилепнала по тялото. Ако имате някакви въпроси, обадете ни се.

  Как мога да заплатя поръчката?

Заплащането на покупките става в брой, при получаването.

   След колко време ще получа поръчката си?

Всичките продукти, които поръчате, идват директно от Италия в рамките на около 7 работни дни. И веднага след проверката в контролния център, ви са доставени от ACS куриери.

   Защо не получих цялата поръчка? Ако получа продуктите поотделно, трябва ли да заплатя допълнителни разходи за транспорт и опаковка?

ЗА ПРОДУКТИТЕ, КОИТО НЕ СА В НАЛИЧНОСТ е нужно известно време,за да подновят запасите на компанията. Фирмата полага всички възможни усилия, за да ви изпрати и останалите продукти възможно най-скоро. Разбира се, след като получите вашата поръчка поотделно,разходите за транспорт ще се таксуват само за изпращане на първата част от Вашата поръчка.

   Какъв е произходът на дрехите bon prix?

Доставчиците ни имат клонове в различни страни по света и, разбира се, спазват правилника на Международната Организация по Труда. Материалите и платовете, които избираме, отговарят на всички международни стандарти. Моделите ни са сред върховете на модата и ние ви предлагаме винаги най-новите модни тенденции за вашия гардероб! Продуктите bon prix и доставчиците ни се подбират от целия свят с цел гарантираното качество на дрехите и изключително ниските цени.

  Ако не ми харесва някой продукт, мога ли да го върна? Каква е процедурата за рекламация?

Можете да върнете закупените чрез онлайн магазина продукти, или защото просто сте променили решението си, или защото сте открили проблем.

Връщайки продукт можете да поискате възстановяване на сумата платена за него, включително, според случая, на разходите за доставка, или да поискате замяна с друг продукт. За повече информация относно правилата и условията за връщане, моля прочетете Често задавани въпроси и Общи условия в настоящия сайт.

Предложена от нас услуга за връщане:
Можете, ако желаете, да върнете стоките на куриерска компания ACS, като разходите за връщане са на стойност 7,63 лв. до 2 кг плюс 1,17 лв. за всеки допълнителен килограм. Ако изберете тази услуга, не заплащате нищо на куриера, ние ще удържим разходите за връщане от стойността на върнатата стока. Моля, запазете доказателство за връщане на стоките. Връщането се осъществява от името на клиента, който е направил първоначалната покупка. Много е важно данните, които сте въвели, да съвпадат с тези от личната Ви карта. 

Моля, изпратете пакета със стоките, които искате да върнете, до:

ACS БЪЛГАРИЯ
гр. София 1680
бул. "България" 73
Тел.: +359 2 9582322

Моля, включете в пакета попълнен Формуляр за връщане с отбелязани данните, които сте предоставили при правене на поръчката (име, адрес, телефон, електронна поща), както и инструкции за възстановяване на сумата или замяна с друг продукт.
Натиснете тук за да разпечатате Формуляра за връщане

Натиснете тук за да разпечатате Формуляра за връщанеВъзстановяване на суми:

Ние, в срок от 14 дни след като сме били уведомени за отказа от покупката, ще Ви възстановим сумата, която сме получили (включително, според случая, разходите за доставка) чрез кредитиране на кредитната Ви карта или чрез PayPal, ако сте използвали тази услуга, или чрез депозит по личната Ви банкова сметка. Възможно е да задържим възстановяването на сумата Ви докато получим стоките при нас или да получим доказателство за връщането им (което от двете настъпи първо).

Замяна:
Имате право в рамките на 14 дни след получаване на стоките да замените всеки продукт от поръчката Ви с друг продукт, без да Ви бъдат начислени нови разходи за доставка. 

  Как ще получа обратно стойността на продукта, който връщам?

Чрез ACS Courier, ако поръчката се заплаща при доставката. Възстановяването се прави в името на клиента, който е направил първоначалната покупка. Много е важно данните, които сте въвели, да съвпадат с тези от личната ви карта.

  Правите ли до ставки извън страната?

Да, обслужваме също така в Кипър и Гърция.

  Как мога да се свържа с bonprix?

Ако имате нужда от повече помощ, можете да се свържете с нас Вторник – Петък (15.00-18.00) на телефон 0895 811763 (ако желаете да ни изпратите e-mail, натиснете „За контакт” в лявата част на екрана.

  Защо някои от цветовете на продуктите не се появяват?

В електрония магазин ви показваме всеки ден продуктите, които са в наличност. В момента, в който някой продукт или цвят се изчерпят или има временна липса, те не се появяват в електронния магазин.